Articles

vinteråbent-1.jpg
 

Med navnet ridset i kobber

AF JOURNALIST MALENE BIRKELUND

 

 

Kom med til aftente og Stan Getz med billedkunstneren Susanne Ydo

 

Med hurtige ryk ridser hun sit navn i den tynde kobberplade.

Y D O.

Syv bevægelser trykket i metallet, før hun vender pladen om og gentager dem på den anden side.

Effektivt, tæt på kvadratisk, enkelt og smukt.

 

I virkeligheden er det forkert at skrive effektiv om en kunstner, fordi ordet har noget kunst-stridigt indbygget, ja nærmest noget maskinelt.

Men effektiv er lige, hvad Susanne Ydo er, da hun en tirsdag aften sidder på sit atelier med te på kanden, jazz i højtalerne og månen som eneste skyggekaster på himlen over Lille Viby.

 

Signaturen er nok ikke det vigtigste på et maleri, men det er vigtigt for Susanne Ydo at få sat et passende punktum for et billede, som hun har lagt sine følelser i.

Og så overlader hun bare intet til tilfældighederne.

Hun er kunstner, men hun er også med hele vejen rundt om billedet. Fra de første farver i form af pigmenter blandes, til det bliver afleveret til kunden. Det er unika kunst, men det er også en vare, hun skal kunne stå inde for.

Kobberet er lige så vigtigt for hendes billeder som vandmærket på et værdipapir.

Det er hendes navn, som hun værner om.

 

Det eneste, der er vigtigere, er selve kunsten. At leve med den.

Det er 10 år siden, Susanne Ydo begyndte at arbejde målrettet med den kunst, hun finder inspiration til i naturen.

Til at starte med var farverne naturens - mørke i brune, grønne og grå nuancer. Nordiske. I dag kan der godt komme mere kulør på. Et rødt tag eller guld.

Motiverne er derimod helt anderledes end de første.

Fra at have leveret det helt abstrakte er hendes billeder begyndt at tage form. Som en rygning, en himmel, en kirke. Til hendes egen overraskelse breder

landskabeligheden sig over billederne.

 

Naturen som motiv kan igen skyldes Susanne Ydos grundighed. Hendes holistiske verdensbillede, som dybest set handler om, at vi skal finde roen i os selv.

Og hvad er et bedre billede på ro end naturen?

 

I Lille Viby bag gårdens kalkede mure har Susanne Ydo fundet den ro og

fordybelse, hun behøver for at kunne skabe kunst.

Den følelse søger hun at give videre til andre i form af sine billeder.

Hun mener, at hendes glæde til naturen kommer af, at hun voksede op I København og ikke havde den sådan lige ved hånden, da hun var yngre.

Måske er det derfor, hun lægger så meget mærke til den nu. Til dens lyde og dufte. Hun trækker den helt ind på lærredet og papiret, som hun koncentrerer sig om, mens musikken spiller på anlægget, og teen risikerer at blive kold.

 

Som tiden går, betyder naturen mere og mere for hende. Ikke sådan forstået at hun aldrig vil flytte til storbyen igen, men hun værdsætter den gave, det er at bo i naturen på landet, og den følelse af ro det

giver at bo i en meget lille by.

 

På mere end én måde befinder Susanne Ydo sig oppe i skyerne, når hun står i sit atelier og maler. Her har hun overblik og ro, så hun kan koncentrere sig om sit arbejde med farver og stemninger, og så er stedet

fysisk placeret oven på det galleri, hvor hun ind imellem slår dørene

op til en udstilling.

 

- I virkeligheden er jeg bare en kvinde, der følger sin passion, og min er at male. Jeg kan ganske enkelt ikke lade være at beskæftige mig med kunsten, materialet, processen, siger hun.

Hun følger sig vanvittig privilegeret over at kunne stå en aften I februar eller en formiddag i maj på atelieret og trække naturens farver ned over lærredet for til sidst i processen at trykke kobberpladen med

signaturen på det afsluttede maleri.

It all started when…

The following is placeholder text known as “lorem ipsum,” which is scrambled Latin used by designers to mimic real copy. Suspendisse nec congue purus. Donec eget risus diam. Donec ac fringilla turpis. Mauris id fermentum nulla.

Nullam sit amet nisi condimentum erat iaculis auctor. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae. Donec eu est non lacus lacinia semper. Vivamus a ante congue, porta nunc nec, hendrerit turpis. Aenean eu justo sed elit dignissim aliquam. Aenean eu justo sed elit dignissim aliquam. Maecenas non leo laoreet, condimentum lorem nec, vulputate massa.